Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Новогребельська громада» (код ЄДРПОУ: 04328654) був реорганізований і увійшов до складу Калинівської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогребельська сільська об'єднана територіальна громада
припинила діяльність, увійшла до складу Калинівської громади

Програма розвитку закладів соціально-культурної сфери  на  2018 рік

Дата: 25.07.2019 14:20
Кількість переглядів: 197

Додаток

                                                                         до рішення сесії  сільської ради

                                                                                                        від  19.01.2018 року №__28___ 

 

ПРОГРАМА

розвитку закладів соціально-культурної сфери 

на  2018 рік

 

 

           Програма розвитку культури на території Новогребельської сільської ради на 2018 рік  створена на виконання завдань, які випливають з Закону України "Про охорону культурної спадщини," Указів Президента України від 21 березня 2000 року №485/2000 "Про державну підтримку клубних закладів", від 22.03.2000 року №489/2000 "Про невідкладні заходи, щодо розвитку музеїв України", від 22.03.2000 року №490/2000 "Про невідкладні заходи, щодо розвитку бібліотек України", Закону України "Про внесення змін до Закону України" Про  бібліотеки і бібліотечну справу" від 16.03.2000 р. №1561-ш.

Головний  розпорядник:    Новогребельська  сільська  рада

 

Виконавці програми:  Будинок культури, сільська бібліотека, виконком Новогребельської сільської ради, Новогребельська ЗОШ І-ІІІст, НВК ЗОШ І-ІІ ст. с.Чернятин.

Загальна  частина:

Українське село, яке є носієм духовного багатства та зберігає традиції народу України, потребує сьогодні особливої уваги з боку державних владних структур щодо подолання негативних явищ деградації. Актуальність розроблення та прийняття Програми зумовлена потребою в невідкладному вжитті заходів для підтримки й розвитку культури в сільській місцевості. Заклади культури в сільській місцевості є однією з важливих складових культури, що відіграють важливу роль у збереженні національної самобутності, формуванні духовних та естетичних цінностей суспільства.

Законодавством України створені відповідні умови для розвитку закладів культури в сільській місцевості. Передумовою вирішення проблем їхнього розвитку в області є напрацювання та реалізація цієї Програми, яка передбачає систему заходів, спрямованих на покращення обслуговування населення в сільській місцевості області в сучасних умовах.    

Сучасний стан:

На території Новогребельської сільської ради нараховується чотири заклади культури: сільський Будинок культури с.Нова Гребля, сільський клуб с.Чернятин та бібліотеки.

 Працівниками закладів культури, аматорами, учасниками художньої самодіяльності проводяться масові заходи.

На базі бібліотек проводяться тематичні виставки.

Сучасний стан обслуговування населення в населених пунктах не відповідає рівневі розвитку культури в умовах розбудови незалежної Української Держави, культурного та духовного відродження українського народу. 

Якщо проаналізувати стан матеріально-технічної бази сільських закладів культури за останніх п’ять років, то вона вкрай застаріла і вимагає докорінного оновлення.

Заклади культури в сільській місцевості, які завжди були осередками організації дозвілля, розвитку народної творчості та збереження народних традицій, сьогодні перебувають у кризовому стані: приміщення здебільшого давно не ремонтовані, немає необхідних технічних засобів.

Рідкісним явищем для мешканців села стала організація театральних вистав, концертів професійних митців, народних та зразкових аматорських колективів, виступів циркових колективів, виставок народних майстрів та інших культурно-мистецьких заходів. Основними причинами цього є незабезпеченість матеріально-технічної бази сільських закладів культури та відсутність необхідних фахівців.

До занепаду діяльності закладів культури в сільській місцевості і призводить старіння і зменшення кількості сільського населення, яке є основним носієм і зберігачем  народних традицій. Молодь не має можливості проводити дозвілля відповідно до потреб і запитів, проявити власні здібності в певному напрямі творчості.

Основні проблемні питання в галузі культури:

  • недостатнє фінансування галузі культури;
  • низька доступність усіх культурних масових заходів для широких верств населення;
  • недостатнє охоплення заходами культури мешканців села;
  • відсутність опалення в будинку культури, що унеможливлює проведення культурно-масових заходів у холодну пору року;
  • недостатність сучасної музичної та підсилюючої апаратури в сільському будинку  культури.

 

Мета  програми:

 

     Метою Програми є підтримка закладів культури, підвищення ефективності і модернізації їх діяльності, об’єднання зусиль органів виконавчої влади та місцевого самоврядування для поліпшення умов роботи культурно-просвітницьких закладів сільської ради.

Забезпечення в селі реалізації державної політики у сфері культури, створення економічних та організаційних умов для функціонування і розвитку закладів культури.

     Створення умов для розвитку соціальної інфраструктури у сфері культури, підвищення рівня матеріально-технічного забезпечення такої інфраструктури, розвитку усіх видів професійного та аматорського мистецтва, художньої творчості, а також для організації культурного дозвілля населення.   

     Посилення підтримки культури на території Новогребельської сільської ради, підвищення її ролі, розвитку демократичного громадського суспільства, створення умов для розвитку культурних і творчих ініціатив з урахуванням місцевих особливостей.

 

Завдання  програми:

 

Основними завданнями Програми є:

  • Збереження і розвиток мережі закладів культури, недопущення їх скорочення та перепрофілювання в с.Нова Гребля та с.Чернятин.
  • Забезпечення реалізації прав громадян на свободу літературної і мистецької творчості, забезпечення доступності всіх видів культурних послуг.
  • Створення умов для розвитку соціальної та ринкової інфраструктури у сфері культури, організації її матеріально-технічного забезпечення, а саме поліпшення матеріально-технічної бази:
  • Будинок культури (проведення капітального ремонту будівлі, придбання меблів, придбання музичного обладнання та його ремонт, придбання канцелярських товарів, періодичних видань, оплата електроенергії);
  • Сільська бібліотека (придбання канцелярських товарів, заправка картриджів та ремонт комп’ютерної техніки, придбання періодичних видань, оплата електроенергії, придбання меблів, поповнення бібліотечного фонду).
  • Забезпечення ефективної діяльності закладів культури.
  • Проведення роботи з популяризації та збереження пам`яток історії та культури, просвітницької роботи серед населення, залучення підростаючого покоління до участі в охороні культурної спадщини села.
  • Підтримка організаційних заходів по проведенню культурно – масової роботи працівниками культури, аматорами, учасниками художньої самодіяльності, членами трудових колективів сільськогосподарських підприємств, установ і організацій.
  •  Надання матеріальної допомоги учасникам та організаторам культурно-масових заходів в їх проведенні.
  • Залучення до участі в сільських культурно – масових заходах громадськості, трудових колективів підприємств, установ і організацій, приватних підприємців, шкільної молоді.

 

Очікуваний  результат:

 

Виконання  Програми  дасть  змогу:

 

     -  значно  поліпшити  стан  культурного  обслуговування  населення  сільської  ради;

     -  створити  належні  умови  для  збереження  і  розвитку  української  та  інших  національних  культур;

     -  поліпшити  якість  естетичного  виховання  та  мистецької  освіти  дітей  і  молоді  з  урахуванням  індивідуальних  здібностей  та  особистих  потреб;

     -  забезпечити  реалізацію  прав  громадян  на  вільний  доступ  до  інформації,  свободу  літературної  і  художньої  творчості,  доступності  всіх  видів  культурних  послуг  і  культурної  діяльності  для  кожного  громадянина;

    -  укріпити матеріально-технічну базу закладу культури та бібліотеки;

    -  зберегти мережу закладів культури на території сіл;

    -  забезпечити в повному обсязі ефективну діяльність закладів культури; 

    -  зберегти та примножити культурні надбання;

    -  забезпечити умови для творчого розвитку особистості, підвищення культурного рівня та естетичного виховання громадян села.

     

 Джерела  фінансування:

 

       Фінансування на виконання  зазначеної програми здійснюється за рахунок  коштів  загального та за рахунок залишків коштів на рахунку на 01.01.2018 року, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

       Фінансування може бути збільшено за рахунок додаткових надходжень до бюджету сільської ради.

 

      Сільський  голова                                                                               В.Л.Порхун


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua