Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Новогребельська громада» (код ЄДРПОУ: 04328654) був реорганізований і увійшов до складу Калинівської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогребельська сільська об'єднана територіальна громада
припинила діяльність, увійшла до складу Калинівської громади

Програма «Сільська медицина» на 2018 рік

Дата: 25.07.2019 14:34
Кількість переглядів: 220

УКРАЇНА

Новогребельська  сільська рада

Калинівського району Вінницької області

             

РІШЕННЯ  №17

 

 

18 січня  2018 року                                            2 засідання 1 сесії 7 скликання

 

 

 

 

Про затвердження Програми

«Сільська медицина» на 2018 рік

 

 

 

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та враховуючи клопотання КУ «Калинівський районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги», з метою підвищення ефективності профілактики захворювань, забезпечення раннього виявлення та лікування хворих, поліпшення якості  та безпеки життя місцевого населення, сільська рада ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Програму «Сільська медицина» на 2018 рік. (Програма додається)
  2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійні комісії сільської ради з питань планування, фінансів, бюджету, управління комунальним господарством, соціально-економічного розвитку та з питань освіти, культури, спорту та роботи з молоддю, соціального захисту населення, охорони здоровя, материнства і дитинства.

 

 

 

         Сільський  голова                                                                     В.Л.Порхун

 

 

 

 

 

Додаток

                                                                         до рішення сесії  сільської ради

                                                                         від  18.01.2018 року №___17__ 

 

                                                                       Програма

«Сільська медицина»

 на 2018 рік

 

Загальні положення

 

Програма «Сільська медицина» розроблена відповідно до Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», Розпорядження Вінницької ОДА «Про заходи щодо підвищення доступності та якості первинної медичної допомоги в 2014-2020 роках» та інших нормативних документів.

 На території Новогребельської сільської ради функціонує  Комунальна установа «Калинівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Новогребельська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини та два ФАПи в с.Чернятин.

Погіршення стану здоров’я населення, високі показники смертності осіб працездатного віку, зменшення середньої тривалості життя, нерівність у доступності медичної допомоги призводять до об’єктивного збільшення потреби у медичній допомозі, яку існуюча система охорони здоров’я задовольнити не в змозі. Аналіз стану здоров’я населення села та діяльності закладу охорони здоров’я свідчить про незадовільну медико-демографічну ситуацію, низьку народжуваність, зростання смертності, негативний природний приріст населення, скорочення середньої очікуваної тривалості життя, а також зростання поширеності соціально – небезпечних хвороб.

У структурі захворюваності переважають хронічні неінфекційні хвороби: серцево-судинні захворювання, злоякісні новоутворення, психічні та ендокринні розлади, алергічні прояви.

Мають високу розповсюдженість соціально-небезпечні хвороби зокрема туберкульоз, ВІЛ/СНІД, хвороби, що передаються статевим шляхом.

Рівень санітарної культури населення країни залишається невисоким, значна його частина має шкідливі для здоров’я звички. Поширеність тютюнопаління та вживання алкоголю особливо серед працездатного населення та молоді є однією з найвищих у Європі.

Напружена екологічна та санітарно-епідемічна ситуація, що сто­сується й джерел водопостачання, характеризується незадовільним са­нітарно-комунальним станом населених пунктів, об’єктів харчування, торгівлі.

Фактичний обсяг видатків на охорону здоров’я збільшується щорічно. Проте витрати на охорону здоров’я поки що не відповідають реальним потребам.

Погіршення стану здоров’я зумовлене насамперед комплексом не медичних, а соціально-економічних та екологічних чинників, недоско­налим способом життя населення. Тому поліпшення здоров’я неможливе без істотних соціально-економічних змін.

Зростання захворюваності та поширеності хвороб серед населення потребує забезпечення медичних установ сучасним медичним обладнанням. На теперішній час більше, ніж 80 % цього обладнання в закладах охорони здоров’я морально та фізично застаріле. Потребує покращення матеріально-технічний стан закладів первинної медико-санітарної допомоги, а саме забезпечення господарськими та канцелярськими товарами.

Вагомим є питання забезпечення населення села медикаментами, витратними матеріалами медичного призначення.

Зважаючи на викладене, розроблені напрями та заходи Програми в кінцевому висновку спрямовані на зміцнення і охорону здоров'я жителів с.Нова Гребля та с.Чернятин, зниження розповсюдженості і зменшення захворювань, викликаних основними хворобами, травмами та інвалідністю.

 

Мета Програми

 

Метою програми є поліпшення демографічної ситуації, збереження і зміцнення здоров’я населення, підвищення якості та ефективності медико-санітарної допомоги, забезпечення соціальної справедливості і прав громадян на охорону здоров’я.

 

Основні завдання Програми

 

Основними завданнями Програми є:

  • пріоритетний розвиток первинної медико-санітарної допомоги та вторинної медицини;
  • удосконалення надання невідкладної медичної допомоги населенню;
  • поліпшення стану здоров’я усіх верств населення, зниження рівнів захворюваності, інвалідності, смертності, подовження актив­ного довголіття і тривалості життя;
  • укріплення та оновлення матеріально-технічної бази Новогребельської  АЗПСМ та ФАПів;
  • забезпечення належного фінансування потреб галузі охорони здоров’я.

 

Шляхи та засоби розв’язання проблеми

 

         Програмою передбачено такі шляхи розв’язання проблем галузі охорони здоров’я села за рахунок надання субвенції з сільського бюджету та медичної субвенції:

  • забезпечення утримання штатів АЗПСМ та ФАПів, вторинної медицини;
  • забезпечення медичних працівників необхідними господарськими та канцелярськими товарами, засобами медичного призначення та інше;
  • забезпечення коштами на виписку пільгових рецептів;
  • забезпечення коштами на придбання туберкуліну.

 

 

 

 

Фінансове забезпечення Програми

 

Фінансування  Програми здійснюється в межах видатків передбачених в сільськом бюджеті на відповідний бюджетний рік, за рахунок залишків коштів на рахунку на 01.01.2018року, а також за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством. Фінансування може бути збільшено за рахунок додаткових надходжень до бюджету сільської ради. Головним розпорядником коштів є Новогребельська сільська рада.

 

Очікувані результати

 

Виконання Програми дасть змогу:

  • поліпшити якість надання медичної допомоги на догоспітальному етапі, що в свою чергу призведе до зменшення смертності та летальності;
  • зміцнити матеріально-технічну базу закладів охорони здоров’я для надання належної медичної допомоги  хворим.

Контроль за ходом виконання Програми покладається на Новогребельську сільську раду.

 

 

Сільський голова                                                                  В.Л.Порхун


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua